Zo voorkom je urinesteen in toilet
Het is voor velen een doorn in het oog, zo’n vieze toilet. Vraag je je ook wel eens af waarom die gele en bruine kringen in de toilet niet makkelijk weg te krijgen zijn?
Telkens nog beter schoonmaken! Maar nee, het lukt niet. Het vuil in de toilet lijkt wel verhard en we krijgen het er niet af! Wat zou dat fijn zijn… na al het intensief schoonmaken… dat het vuil gewoon een keer afbrokkelt, toch?!
Is het nou kalkaanslag of urinesteen?
Het vuil in de wc is eigenlijk een combinatie van beide. Kalkaanslag ontstaat door de hoeveelheid kalk wat in het water zit. Bij verdamping droogt het water op en de overgebleven resten is de kalkaanslag die we zien.
Vieze kringen zitten ook onder water
Dat klopt! Het water heeft zich gecombineerd met de toiletbehoeften. Kennelijk is de doorspoeling niet goed genoeg geweest en blijft het vuil telkens beetje bij beetje op dezelfde plek in het water hangen.
Als je slecht schoonmaakt, koekt die viezigheid natuurlijk vast aan de toilet. Met lang genoeg wachten verandert het vuil in kalksteen of urinesteen.
Bel Elmers Ontstoppingsdienst voor ontstoppen van het gehele riool!
Meteen contact
Ellende begint al bij de stankafsluiter
De sifon zit vlak achter de urinoir en waterslot zit onder in de toilet. Beide dienen als stankafsluiter en loopt na doorspoelen van de toilet of urinoir vol met water.
Vuil verdund met water komt meestal niet volledig mee met spoelen en blijft in de stankafsluiter hangen. Een verstopte afvoer zorgt er eigenlijk voor dat meer vuil in de afsluiter blijft hangen en het gaat hechten aan de wanden.
Kalk en urinesteen hechten zich ook aan de afsluitringen van de sifon of manchet. Die afsluitringen drogen na een aantal jaren eigenlijk uit, waardoor het zijn nuttige functie verliest.
Doorspoelen helpt wel dat dit vuil weer een beetje loslaat, maar wanneer het riool dicht is komt het water in de toilet omhoog. Het vuil blijft hierdoor op 1 plek hangen en hecht zicht gemakkelijk weer vast aan de wanden.
Wil je dat wij onderdelen vervangen aan je toilet?
De monteurs van Elmers Ontstoppingsdienst plaatsen vakkundig en beschikken over de beste materialen.
Neem contact met ons op!
Heeft mijn toilet de juiste doorspoeling?
Voorbeeld restaurant:
Bij een urinoir was iets met de spoelknop aan de hand en de eigenaar vond dat ik daar eens naar moest kijken.
Het water bleef namelijk lang naspoelen en de urinoir stroomde volledig over. Iets te veel, want de hele toiletgroep stond blank.
Ik had gezien dat het spoelen van de urinoir op maximaal hoeveelheid water stond. Op zich is dit een goed idee als je graag een goede spoeling in de leiding wilt hebben.
Toch heeft dit problemen opgeleverd!
Het water kan niet weg spoelen door de toiletleiding als de buis versmald is met urinesteen. Aangekoekte urinesteen brokkelt af en toe wel af, maar vuil verder in het riool moet toch eerst verwijderd worden.
Hele riool verstopt
Voorbeeld kantoor:
In een groot gebouw met 4 verdiepingen waren letterlijk alle urinoirs verstopt. De sifons waren behoorlijk vervuild met urinesteen.
Het werkelijke probleem zat verderop in het riool.
De horizontale buis naar de standleiding op de bovenste verdieping zat helemaal dicht met vuil.
Ontstoppen is hier noodzakelijk! Hetzelfde onderhoud moet dan ook gebeuren bij alle verdiepingen naar beneden.
Dus hoe krijgen we urinesteen verwijderd?
In de toilet (kan je zelf doen)
- toilet schoonmaken met een goed antikalk schoonmaakmiddel. Gebruik hierbij een kunststof spons of doek. Geen schuurspons, want dat geeft krassen op het glazuur!
- azijnreiniger helpt heel goed tegen kalkaanslag. Laat een hele nacht intrekken en daarna doorspoelen. Dit helpt helaas niet tegen urinesteen.
- afwasblokje oplossen in heet water, gieten in toilet en wederom een nachtje laten intrekken en vervolgens doorspoelen.
- coca cola in laten trekken en na boenen.
In de buis
- machinaal laten ontstoppen. Deze werking schraapt het vuil in de buis los en werkt zowel bij gewone aanslag als bij urinesteen.
In het waterslot of sifon
- laten los kloppen.
Neem contact met ons op en maak een afspraak voor schoonmaken van je riool!
Geef kalk- en urinesteen geen kans!
Wat werkt nadelig?
- chloor gebruiken. Dit middel is alleen desinfecterend en doodt dus alleen de bacterien. Het helpt helaas niet tegen kalk- en urinesteen. Ook een groot nadeel: chloor is slecht voor het milieu!
- de spaarknop vaak gebruiken. In de buis wordt het vuil met weinig water slecht afgevoerd.
- vergeten door te spoelen. Dit is werkelijk de grootste boosdoener voor het ontstaan van kalk- en urinesteen!
Wat werkt voordelig?
- vaker doorspoelen
- bij een urinoir: zorg dat de afstelling staat op langer naspoelen.
WIL JE MEER WETEN? Stuur ons een mail !