Zo voorkom je urinesteen in toilet

Zonder goede doorspoeling blijft urinesteen vast kleven in je toilet afvoer
Oktober 2016

Het is voor velen een door in het oog, zo’n vieze toilet. Vraag je je ook wel eens af waarom die gele en bruine kringen in de pot niet makkelijk weg te krijgen zijn? Telkens weer ga je de nieuwe uitdaging aan, boenen en nog eens boenen. Maar nee, het lukt niet. Die smerige plekken in de pot lijken wel verhard en we krijgen het er niet af! Wat zou dat fijn zijn… na al het intensief reinigen… dat het vuil gewoon een keer afbrokkelt, toch?!

Vuilaanslag in de pot moet weg!

Is het nou kalkaanslag of urinesteen?
Het vuil in de pot is eigenlijk een combinatie van beiden. Kalkaanslag ontstaat door de hoeveelheid kalk wat in het water zit. Bij verdamping droogt het water op en de overgebleven resten is de kalkaanslag die we zien. Je zou de pot droog moeten maken om de kalkaanslag minder kans te geven. Doe jij dat? Ik heb tot nu toe nog niemand gesproken die de binnenkant van de pot echt droog maakt.

Hoezo, de vieze kringen zitten onder water

Dat klopt! Het water heeft zich gecombineerd met de toiletbehoeften. Kennelijk is de doorspoeling niet goed genoeg geweest en blijft het vuil telkens beetje bij beetje op dezelfde plek in het water hangen. Als je slecht reinigt, koekt die viezigheid natuurlijk vast aan de toilet. Met lang genoeg wachten verandert het vuil in kalksteen of urinesteen.

Ellende begint al bij de stankafsluiter

De sifon zit vlak achter de urinoir of waterslot zit onder in de toilet. Beiden dienen als stankafsluiter en loopt na doorspoeling van de toilet of urinoir vol met water. Vuil verdund met water komt meestal niet volledig mee met de spoeling en blijft in de stankafsluiter hangen. Een verstopte afvoer zorgt er eigenlijk voor dat meer vuil in de afsluiter blijft hangen en het gaat hechten aan de wanden.

Kalk en urinesteen hechten zich ook aan de afsluitringen van de sifon of manchet. Die afsluitringen drogen na een aantal jaren eigenlijk uit, waardoor het zijn nuttige functie verliest.
Lees verder, want onder aan deze blog is een link naar onze unieke service. 
We geven ze namelijk weg!

Doorspoelen helpt wel dat dit vuil weer een beetje loslaat, maar wanneer de afvoer dicht is komt het water in de toilet omhoog. Het vuil blijft hierdoor op 1 plek hangen en hecht zicht gemakkelijk weer vast aan de wanden.

Heeft mijn toilet de juiste doorspoeling?

Ik ben kort geleden bij een restaurant langs geweest. Bij een urinoir van de herentoilet was iets met de spoelknop aan de hand en de eigenaar vond dat ik daar eens naar moest kijken. Het water bleef namelijk lang naspoelen en de urinoir stroomde volledig over. Iets te veel, want de hele toiletgroep stond blank.

Goed, in dit geval zat achter het spoelmechanisme een afstelschroef. Deze regelt de hoeveelheid water van doorspoelen. In dit geval stond de schroef afgesteld voor spoelen op maximaal hoeveelheid water. Op zich is dit een goed idee als je graag een goede spoeling in de leiding wilt hebben.

Toch heeft dit problemen opgeleverd!

Ik zag eigenlijk dat het doorgespoelde water niet weg kon door de toiletleiding, want de buis was versmald met urinesteen. Aangekoekte urinesteen aan de wanden van de buis was los gebrokkeld. Kennelijk ging het hier om een behoorlijke hoeveelheid. Niet alles voerde af via de leiding naar de hoofdafvoer. Deze dicht geslibde afvoer werd nog meer geblokkeerd door los komende brokken die blijven hangen aan al het aanwezige vuil.

Ik heb dit opgelost door de sifon leeg te kloppen.

Daarna heb ik al het kalk in de afvoer achter de urinoir los gefreesd, vervolgens het vuil eruit gezogen met een machine. Dat laatste is heel belangrijk, want achter gebleven vuil mag niet ergens anders in te leiding blijven hangen. Anders begint de ophoping opnieuw toe te nemen en dan zijn we weer terug bij af.

Alle liggende leidingen verstopt

In een groot kantoorgebouw met 4 verdiepingen waren letterlijk alle liggende buizen naar 1 en dezelfde standleiding verstopt. Ik was begonnen met ontstoppen van de toiletgroep op de bovenste verdieping. De sifons van de urinoirs waren behoorlijk vervuild met urinesteen.

Maar dat was niet het echte probleem!

Het werkelijke probleem zat verderop in de leiding. De horizontale buis naar de standleiding (ongeveer 3 meter lang) zat helemaal dicht met urinesteen. Het vuil kreeg ik wel los door de leiding te frezen met een kettingkop.

Hetzelfde onderhoud moest ook gebeuren voor alle verdiepingen naar beneden. Daarna was het wel belangrijk om de standleiding evengoed schoon te frezen, want anders blijft het vuil daar weer hangen.

Dus hoe krijgen we urinesteen verwijderd?

In de toilet (kan je zelf doen)

 • grotendeels weg te halen door een schoonmaakmiddel die als kalk en urinesteen verwijderaar samen werkt.
 • (tip van een klant) gebruik een puimsteen tegen hardnekkig vuil en werk hierbij met waterdichte handschoenen. Dit heb ik zelf nog niet uitgetest. Ik zou als extra bijvoorbeeld eerst schoonmaakmiddel laten inweken. Met veel geduld zou het vuil eraf moeten brokkelen.

In de buis

 • laten reinigen met een verenmachine met een kettingkop. Deze werking schraapt het vuil in de buis los en werkt zowel bij gewone aanslag als bij urinesteen.

In het waterslot of sifon

 • laten los kloppen.

Geef kalk- en urinesteen geen kans!

 • toilet reinigen met een goed antikalk schoonmaakmiddel. (gebruik hierbij een kunststof spons of doek. Geen schuurspons, want die geeft krassen op het glazuur!).
 • azijnreiniger helpt heel goed tegen kalkaanslag. Laat een hele nacht intrekken en daarna doorspoelen. (Helpt helaas niet tegen urinesteen).
 • afwasblokje oplossen in heet water, gieten in toilet en wederom een nachtje laten intrekken en vervolgens doorspoelen.
 • coca cola in laten trekken en na boenen.

Wat werkt nadelig?

 • chloor gebruiken. Dit middel is alleen desinfecterend en doodt dus alleen de bacterien. Het helpt helaas niet tegen kalk- en urinesteen. Ook een groot nadeel: chloor is slecht voor het milieu!
 • met azijnreiniger krijg je de urinesteen niet weg.
 • de spaarknop vaak gebruiken. Waterbesparing lijkt goed voor de portemonnaie, maar in de buis wordt het vuil met weinig water slecht afgevoerd.
 • vergeten door te spoelen. Dit is werkelijk waar de grootste boosdoener voor het onstaan van kalk- en urinesteen!

Wat werkt voordelig?

 • vaker doorspoelen
 • bij een urinoir: zorg dat de afstelling staat op lang naspoelen.
 • hoe lang is de buis naar het hoofdriool? Er kan maximaal 9 liter water in de stortbak van je toilet. De afstelling van het vullen van de stortbak staat vaak op 6 liter water. Soms moet je je afvragen of die 6 liter wel genoeg is voor de leiding. Een beetje afhankelijk van de afstand die het vuil moet afleggen naar het hoofdriool.

Psssst, we geven ze weg!! HIER

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *