Onderhouden van je regenpijp, let hierop!

Daar gaan we weer. We blijven aan de gang met schoonmaken rondom het huis. Velen hebben er een enorme hekel aan. Ik? Nou nee hoor. Ik veeg niet met tegenzin bladeren weg en zal zonder mokken overtollig onkruid wieden.
Maar dan iets anders. Klim je graag op dak? Gewoon om te kijken of alles nog okay is met de staat van de regenpijp daar boven. Misschien ligt er teveel vuil. Zoals steentjes, bladeren en takken. Zo, even weg halen en alles lijkt in orde….zou je denken. Maar is dat wel zo? Waar moet je nou echt op letten bij een hemelwaterafvoer om niet zo snel een verstopping te krijgen? Of nog erger, schade als gevolg van slecht onderhoud.
Help, mijn regenafvoer is verstopt!
4 zaken die ik het meest zie als ik langs moet komen voor een verstopte hemelwater afvoer.
- kapotte expansiestuk
Vaak zie ik dat hemelwaterafvoeren gevoelig zijn voor scheuren en kieren. Bij 50% van de gevallen is een expansiestuk voor een hemelwater afvoer helemaal niet aanwezig. - verzakking van de grond
De locatie van de verzakking is meer dan normaal rondom de regenpijp. - er is geen overloop
Een overloop is alleen noodzakelijk wanneer het vuilwater en hemelwater samenkomt op 1 leiding en doorstroomt naar het hoofdriool. - er is geen bladvanger
Een bladvanger is alleen noodzakelijk bij woningen waar veel bomen zijn.
Het ziet ernaar uit dat je wel snel actie moet ondernemen voor onderhoud aan je regenbuis.
Functie van een expansiestuk voor de regenpijp
Zul je net zien. Ik had een expansiestuk voor een hemelwaterafvoer nodig, net tijdens overdreven regenbuien op dat moment. Maar ik greep mis in de winkel, ze waren op. Meestal heb ik ze wel op voorraad. Toch deze keer niet en na lang zoeken (tijdens bouwvak periode) heb ik een paar kunnen vinden bij de lokale bouwmarkt.
Deze expansiestuk is anders dan een polderstuk. De functie is weliswaar hetzelfde. Het vangt de verzakkingen van de grond op, waarbij de buis van het regenwater mee schuift naar beneden. Op deze manier knapt of scheurt de buis niet en gaat de buis dus gemakkelijk een lange tijd mee. Ik ben toch wel een voorstander voor deze duurzame oplossing. Jij ook?
Wegspoelen van zand
Er kwam een klacht bij ons binnen van een klant. De regenbuis was uit elkaar geschoven en er spoelde rondom die buis zand weg. Wat is hier het gevolg van? Na inspectie zag ik dat het zand weg spoelde de buis in. Dit kwam doordat de expansiestuk volledig was uitgeschoven en er ontstond hierdoor een opening in de buis. Rondom de buis zelf werd zodoende een ruimte gecreëerd, een gat.
Uitgeschoven regenpijp
We waren er op tijd bij. Het gat was behoorlijk groot, ongeveer 1 meter breed en 50 centimeter diep. Dat is het resultaat, gecreëerd in een tijdsduur van vermoedelijk 1 jaar. Het ziet ernaar uit dat je dus wel snel actie moet ondernemen voor onderhoud als je merkt dat de regenbuis niet meer naar behoren werkt. In dit geval kan op een gegeven moment het gat zo groot worden dat onder de bestrating in de tuin meer zand wegspoelt. Zonder verdere maatregelen uit te voeren gaat het volgende gebeuren. De bestrating stort uiteindelijk volledig in.
De klus heb ik opgelost door een nieuw stuk pvc te plaatsen en uiteraard een nieuwe expansiestuk. De vaste afvoer aan de muur van de woning moest opnieuw gebeugeld. De oude beugels waren gebroken vanwege de verzakking van de grond.
Goed aangesloten, toch verstopt
Afgelopen maand nog (tijdens die gigantische regenbuien), was ik bij een woning waar het water van de hemelwaterafvoer van een aanbouw schuurtje via een overloop zo de tuin in stroomde. “Normaal gebeurt dat niet”, zei de bewoner.
De overloop is een opening. Deze is geplaatst bij de bestrating en is tevens het laagste punt net boven de grond. Als de afvoer verstopt zit, stroomt het water dus via deze opening naar buiten. Uiteraard is het hier heel duidelijk. We hebben te maken met een verstopping.
Er miste een bladvanger
Bij een verstopping kan het water niet verder afgevoerd worden via de leiding. Het water stroomt dan het laagste punt waar een opening is boven de grond naar buiten. Ik had tijdens het ontstoppen gemerkt dat de regenpijp in de grond voor het schuurtje liep. Met een haakse bocht liep de liggende leiding onder het huis door naar de voorstraat, want daar was het hoofdriool. Precies in die haakse bocht zat een fikse verstopping met bladeren.
Een rooster geeft minder kans op verstopping
De oorzaak van zoveel bladeren was dat boven in de opening van de hemelwaterafvoer geen zeefje of rooster zat. Zo’n rooster is geen absolute noodzaak, maar is wel handig voor het tegenhouden van overtollig blad.
Hier moet de regenpijp ontstopt worden op het platte dak van het aanbouw schuurtje. Liever had ik een bladscheider gezien, beneden net boven de bestrating. Als dat het geval was, dan had ik de regenpijp vlak boven de grond los kunnen halen om deze afvoer vanuit daar de ontstoppen.
Zelf even checken
- let op verzakkingen.
- zijn de beugels roestig of zitten er kieren in de buis (uitgeschoven).
- kijk na of de buis een overloop heeft.
- bevindt zich een dakdoorvoer op het platte dak, check op lekkages.
Bij een verstopping moet het water weg kunnen stromen via een overloop beneden bij de buis en net boven de bestrating. - verwijder bladeren, takjes en steentjes (soms op het platte dak) bij de dakgoot.
Zij mogen niet in de buis terecht komen. Plaats eventueel een rooster. - plaats een bladscheider. Deze zorgt ervoor dat ook de takjes en steentjes niet verder in de buis terecht komen.
Functioneert je hemelwaterafvoer niet meer naar behoren?
Maak alvast een afspraak.
Dat kun je doen door een bericht sturen via ons contactformulier waarbij je alvast de situatie kunt uitleggen.