Help! Wateroverlast thuis na zware regenval
Je hebt van die momenten dat in vele delen van ons land het regenwater niet goed weg kan stromen. Ook niet in de zomermaanden. Ondanks dat er zat momenten zijn dat de boel niet vol stroomt met water, is het niet raar om toch eens voorbeelden te geven van een soort overlast van hemelwater waarbij het water gewoon niet meteen weg stroomt. Met name bij huis en tuin.
Herken je dit?
Het heeft gigantisch geregend en er stroomt water terug je woning in.
- de toilet stroomt over en zelfs de gang staat vol met het rioolwater
- water lekt langs de muren naar beneden en vooral in de hoeken, zoals in de gang, schuur of woonkamer
- regenwater afvoer staat vol, water lekt het pand in
- de spoelbak in de keuken raakt verstopt, vooral na een zware regenbui
- in de tuin zakt het water niet goed weg, er blijven plassen liggen
- kelders staan blank
- geborrel in de afvoeren in huis tijdens of na een stortbui
BEL ONZE MONTEURS om een verstopping op te lossen!
Een volle regenafvoer
Voorbeeld:
Een lekkage in een klein bedrijfspand in een woonwijk. Het dak stond vol met water. In de regenpijp zaten takken en de grond beneden was verzakt.
Kijk in zo’n geval uit met weg halen van de straatstenen. Zand kan volledig weg gespoeld zijn, dus je kan zomaar een diep gat aantreffen. Ik zag dat beneden deze afvoer 2 stenen verzakt waren en er zat verder geen zand onder. De rest van de stenen zaten nog wel op z’n plek, maar bij het weghalen bleek dat er eigenlijk helemaal geen zand onder lag. Het was een gat van ongeveer een meter diep. Ik kon mij het gevaar al voorstellen. Als iemand hier overheen zou lopen, zou deze persoon er zo doorheen zakken.
Dan was er een lekkage via het dak. Het overtollige water op het dak reikte de rand en stroomde in principe over van het dak naar beneden. Tegelijkertijd is het water ook tussen de naden van de dakbedekking en randafwerking gekomen. Via de spouwmuur druppelde het water naar binnen.
Gangen onder water
Voorbeeld:
In een basisschool lag water in de hoofdgang. En niet weinig hoor, alsof iemand vergeten was de kraan dicht te draaien. In werkelijkheid, er was die nacht een zware onweersbui geweest. Hierbij stroomde het regenwater van het dak terug via de toiletten de gang in. Dat was duidelijk te herkennen, want er lagen bladeren op de randen van de toiletgroep.
Het pand had inpandige regenwater afvoeren en deze waren aangesloten op het riool binnen. Ja, dat zien we wel eens vaker. In dit geval is er maar 1 afvoerbuis en verder geen gescheiden systeem van vuilwater en hemelwater. De grondleiding bleek overigens veel te smal voor de hoeveelheid water die door de afvoer zou moeten kunnen stromen. De afvoer onder het pand en net daar buiten werd dus niet breder.
Wateroverlast in huis voorkomen
- een overloop maken in de tuin bij de hemelwaterafvoer.
- regenwater afvoer scheiden van het vuilwaterriool.
- een ontlastput plaatsen onder aan de regenpijp voor en achter het huis. Dat haalt de druk weg van een volle buis.
- zelf preventief de tuinslang regelmatig in de dakgoot leggen, kraan aan en spoelen maar. Wanneer er geen verstopping is, kan je de beginselen van vuil ophoping makkelijk wegspoelen. Ik moet eerlijk toegeven, op hoge gebouwen is dit wel wat lastiger. In zo’n geval is preventief ontstoppen de slimste actie.
Wij ontstoppen regelmatig preventief regenwater afvoeren en gebruiken hierbij onze speciale hogedruk reiniger.
Wil je dat wij preventief je regenwater afvoer ontstoppen? Neem dan contact met ons op.
Een verstopping in de afvoeren thuis hebben is op zich al niet leuk. Maar als dat vuile water uit die afvoeren ook nog eens rechtstreeks je woning of pand instroomt …. dat willen we niet!
Wil je dat wij enkele aanpassingen maken op je riool thuis zodat het water makkelijker wegstroomt? Geeft ons een belletje. Onze monteur staat voor je klaar.