Waarom dat klokkend geluid in afvoer

December 2016

Je hebt het vast wel eens gehoord. Geborrel of klokkend geluid in de afvoer na het doorspoelen van water. Nee hè, niet weer een verstopping … en er was laatst nog een ontstopper langs geweest! Wat wil dat klokkende geluid eigenlijk zeggen en is die verstopping wel echt weg na die laatste klus van de ontstopper?

Vacuüm in de leiding

Wat gebeurt er eigenlijk in de leiding? Het kan zijn dat water uit de sifon onder een wastafel of waterslot van de toilet leeg getrokken wordt. Het kan ook zijn dat de ontspanningsleiding (ontluchting vanaf het dak) niet goed zijn werk doet doordat de liggende leiding beneden de woning is doorgezakt en vol staat met water.

In beide gevallen wordt de afvoer leeg gezogen bij gewoon water gebruik of doorspoelen van de toilet. In principe ontstaat er een vacuüm in de leiding en dat betekent dat daar te weinig lucht aanwezig is. Het gebrek aan lucht in het buizensysteem kan resulteren in slechter weg spoelen van water en vuilresten met verstoppingen als gevolg. Stank uit de riolering is vaak dan duidelijk te ruiken.

Welke leidingen?

  • de meeste klachten komen vanuit de keukenafvoer of de afvoeren in de badkamer
  • soms ook wel bij een toiletafvoer

Flatverdieping had lange leiding

In een flat op de 5e verdieping spoelde het water in de keukenafvoer slecht door. Ik was al eerder in deze flat geweest bij andere huisnummers. Ik wist dat in dit geval de keukenleiding een behoorlijke afstand aflegt naar de standleiding. Ongeveer 15 meter zelfs, dat is erg lang voor een keukenafvoer.

Allereerst maar eens reinigen

Het was niet eens zo gemakkelijk. De leiding had 90 graden bochten op meerdere plaatsen onder de vloer, waardoor het reinigen bemoeilijkt werd. Ik had niet verwacht dat het zo lastig was om de ontstoppingsveer erdoor heen te draaien. Uiteindelijk was het toch gelukt en de check kon beginnen. Ik ging doorspoelen en het water spoelde vervolgens uitstekend snel weg de afvoer in.

Maar 1 probleem werd wel al aangegeven. Een klokkend geluid na het spoelen van water was nog steeds niet verdwenen. Dit komt omdat eigenlijk die lange afvoer niet helemaal op afschot ligt. Er is gebrek aan lucht in de leiding. De sifon wordt leeg gezogen, maar hier hoort water in te blijven.

Ik zou dit op 2 manieren kunnen oplossen

  1. de buis opnieuw goed leggen, dus op afschot. Even terugkijkend op deze situatie … we zitten in een flat. Moet de vloer nu open? Huh, deze oplossing sla ik over.
  2. sifon plaatsen met beluchter, de perfecte oplossing! De sifon wordt hiermee niet meer leeg gezogen, omdat op een andere locatie extra lucht toegevoegd wordt. 

Slurpend geluid bij doorspoelen toilet

In een woonhuis spoelde de toilet slecht door. Na doorspoelen kwam eerst het water omhoog in de toilet en vervolgens met een hard slurpend geluid werd de toilet leeg gezogen. Normaal is dat niet de bedoeling. Ik ben in de kruipruimte gaan kijken en ja hoor … de liggende leiding hing helemaal door. Er lagen al bakstenen onder om de buis hierop te lagen rusten. Maar ja, die waren er op den duur onder weg gevallen. De buis was lager gaan liggen.

Geen beluchting meer mogelijk

De buis was op verschillende plaatsen vol komen te staan met water. Hierdoor komt er vrijwel geen lucht meer in de gehele buis. De beluchting moet via de standleiding vanaf het dak komen. Ik heb deze situatie opgelost door in de kruipruimte de buis weer goed te leggen. Hiermee blijft er geen vol water meer staan en is er voldoende beluchting voor de binnenriolering.

Wat te doen tegen leeg trekken waterslot

  • extra beluchter plaatsen bij de desbetreffende afvoer waar de klacht zich voordoet.
  • afvoeren op afschot leggen en in beugels hangen.

Enkele aanpassingen maken blijkt voordelig

  • het water zal sneller weg stromen richting hoofdafvoer
  • minder verstoppingen zijn duidelijk merkbaar
  • stank komt niet meer vrij
  • het klokkend geluid verdwijnt

 

 

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *