Verstopt toilet? Rioolproblemen vlot opgelost
Vuil in rioolafvoer
Een verstopte toilet is nooit leuk! Over het algemeen kom je er goed van af als de verstopping dichtbij in de afvoer zit. Bijvoorbeeld vlakbij in de pot zelf. Gelukkig is dit met een plopper of pomp zonder verdere problemen vrijwel altijd vlot op te lossen. Toch vind ik dat een verstopte toilet niet onderschat mag worden. Uit onze ervaringen is namelijk al gebleken dat de oplossing voor het verhelpen van een verstopte afvoer regelmatig veel verder gaat dan “alleen maar met een plopper aan de slag gaan”.
Heb je een vraag?
Hoe simpel het antwoord kan zijn, toch worden vragen gesteld over “hoe heeft zo’n verstopte toilet kunnen gebeuren?” en “hoezo … waarom besluit ik (als ontstopper) een bepaalde oplossing uit te voeren?”.
Deze vragen stellen jullie het meest
Waarom zit het toilet af en toe verstopt? Soms is de verstopping zomaar weg en later zit het weer verstopt.
Antwoord:
De afvoer lijkt stuk. Vuil kan loskomen in de buis als er veel druk op komt te staan. Bij een gebroken afvoer blijft makkelijk vuil hangen bij de breuk of misschien bij wortelstukjes. Als je veel doorspoelt, schiet het vuil af en toe weer verder en dan lijkt het net alsof het probleem is opgelost. Niets is minder waar … nieuw vuil kan blijven hangen ter hoogte van de gebroken plek.
Waarom is er stank en verdwijnt de stank weer?
Antwoord:
Je ruikt stank wanneer het riool open is. Soms staan de sifons dan niet gevuld met water en is er dan geen afsluiting. Een verstopping kan soms ook als het ware de leiding afsluiten. Is de verstopping (tijdelijk) weg, dan heb je misschien weer open riool en ruik je de stank opnieuw. Dat laatste kan je waarnemen in de kruipruimte.
Hoe weet je nou of de buis stuk is?
Antwoord:
Bij het ontstoppen komen wortelresten mee terug.
Moet je altijd camera inspectie uitvoeren bij een verstopte toiletafvoer?
Antwoord:
Een camera inspectie wordt bij ons gebruikt om de exacte locatie van een breuk vast te stellen of als onduidelijk is waarom vuil niet makkelijk wordt doorgevoerd.
Waarom ontstaat bij de fundering een gat in de grond en is er zand weg?
Antwoord:
De buis is bij zo’n situatie meestal gebroken of gescheurd. Het omliggende zand spoelt met het vuile water mee de buis in. Na verloop van tijd ontstaat een gat in de tuin of onder de bestrating. Dit komt soms voor in combinatie met een gebroken toiletafvoer.
Gedeelde leiding
In een woonhuis stroomde het water omhoog over het toilet en tegelijkertijd stroomde het water ook nog eens onder het toilet de kelder in. Eigenaardig, want op dat moment werd er niet eens water gebruikt in deze woning. Bij aankomst sprak ik met de buurvrouw. Zij vertelde dat zij wel water had gebruikt in haar woning. Hieruit concludeerde ik dat de leidingen van deze twee woningen buiten in de tuin samenkomen op 1 leiding. Gelukkig zie ik dit niet vaak en hebben de meeste woningen ieder z’n eigen aansluiting op het hoofdriool.
Eerst maar eens ontstoppen
Als blijkt dat het water terug gevoerd wordt bij doorspoelen, is er wel degelijk een verstopping. Het antwoord werd ook wel snel duidelijk. Ik ontstopte met een verenmachine en bij terughalen van de draaiveer, zaten er behoorlijk wat wortels aan de veer vastgedraaid. Dit betekent niets anders dan dat de buis gebroken is. De wortels die de buis ingroeiden, houden het vuil tegen als een soort filter.
Er ontbrak een manchet onder het toilet
Tussen het toilet en de afvoerbuis zat geen manchet. Er zaten open kieren, waardoor het vuile water zo de kelder instroomde. Een manchet dient als afdichting tegen stankoverlast. Deze moest ik uiteraard plaatsen. De afvoer buiten de twee woningen moest gerepareerd, omdat er een scheur zat tussen de verbindingsstukken van de riolering.
Toilet elk half jaar verstopt
Vanuit een ander woonhuis komt een klacht bij mij binnen dat de toilet elke keer opnieuw verstopt raakt. En wel zeer plotseling. Gek, want de bewoners wonen er al 20 jaar en sinds de laatste paar jaar zit het toilet zo nu en dan verstopt. Het normaal gebruik is al die jaren natuurlijk niet veranderd, dus waarom nou die verstoppingen? Raar toch?! In het verleden zijn wij zelfs herhaaldelijk langs geweest om de verstopping te verhelpen.
Vochtige doekjes in de afvoer
3 keer heb ik de verstopping verholpen waarbij ik de 1e keer vochtige doekjes uit de afvoer haalde. De 2e keer kon ik niet eens een oorzaak vaststellen. Gewoon vastzittend toiletpapier leek mij het meest voor de hand liggende antwoord. Ik werd door de bewoner er voor de 3e keer bijgehaald. Het toilet was namelijk weer verstopt!!
En bingo, eindelijk had ik een oorzaak gevonden.
Want bij het terughalen van de ontstoppingsveer kwamen kleine wortels mee. Het probleem zat in de voortuin. Na vaststelling met de camera heb ik opnieuw kunnen waarnemen dat er wortels in de buis zat en op welke locatie. Deze wortels hebben al die tijd voor een vernauwing in de buis gezorgd. Het vuil bleef immers daar aan hangen.
Losgeraakte buis
Het mooiste van alles komt nog. De algehele buis was niet eens stuk. Het verbindingsstuk was enkel losgeraakt, waardoor er ruimte ontstond tussen de pvc buizen. Die ruimte werd aangevuld met wortels. Mijn conclusie was eigenlijk dat de losgeraakte buis werd veroorzaakt door verzakking naar de straat toe. Ik heb een nieuwe verbindingsstuk geplaatst.
Regelmatig in een rioolafvoer, maar het hoort er niet thuis
- vochtige doekjes
- speelgoed, wc-blokje, andere spulletjes (per ongeluk in toilet gevallen)
- zand, steentjes, grit, bouwpuin
- wortels van planten en bomen (die in de tuin staan)
Uitsluitsel krijgen over staat van je afvoer thuis?
Stuur ons een bericht via ons contactformulier waarbij je alvast de situatie kunt uitleggen.
Rioolprobleem oplossen
Je kunt de afvoer eerst laten ontstoppen of controleren. Zo weet je vlot de oorzaak van het rioolprobleem en vanuit hier de juiste oplossing bepalen.
- het vuil aan en/of in ons werkmateriaal laat zien wat de oorzaak is van de verstopping
- camera inspectie geeft volledig inzicht over de algehele conditie