Riolering reinigen met hoge druk

Reinigen met een hoge druk systeem maakt grondig schoon.
juni 2017

Enkele maanden geleden ben ik toch gestart met het reinigen van de rioleringen bij woonhuizen en bedrijventerreinen met een eigen hoge druk systeem. Deze manier van werken doe ik naast het traditioneel reinigen met mechanische veren. De keuze van handelen is afhankelijk van welke afvoer ontstopt moet worden en hiermee ook in welke omgeving zich de afvoer bevindt.

Welke afvoeren zijn geschikt voor hoge druk reinigen?

  • afvoeren die zich bevinden in de kruipruimte
  • vanuit het hoofdriool indien aangesloten op de put
  • hemelwater afvoeren die zijn volgelopen met zand
  • straatkolken
  • vetputten horeca

Doorspoelen maar …

Ik gebruik verschillende spuitkoppen en hiermee wordt het vuil, en/of bestandsdelen die zwaarder zijn dan papier, makkelijker verwijderd uit de afvoer door de kracht van het spoelen. Het gaat hierbij dan om bijvoorbeeld zand, aquariumsteentjes of kalk.

Superschoon!

De liggende leiding (zoals ik dat altijd noem), wordt 100% schoon, mits de afschot in orde is en splitsingen toegankelijk zijn.

Afvoeren met lange afstand

Laatst mocht ik langskomen bij bewoners van een vrijstaand huis. Er deed hier zich een probleem voor. Bij watergebruik in de keuken en bij de wasmachine begon het water te overstromen bij de afvoer van de cv ketel. De situatie is hier dat de wasmachine en de cv ketel samen in een aparte ruimte staan achter de keukenruimte.

In het verleden had ik geprobeerd om precies dezelfde afvoer te ontstoppen met de mechanische veer. Dus ik dacht: “mooi, dit is bekend terrein! Ik kan nu fijn met mijn machine aan de gang”. Dit bleek minder succesvol. Na latere inspectie in de kruipruimte had ik opgemerkt dat de afvoeren veel breder waren dan wat ik gewend was. Toen ging mijn voorkeur uit naar reinigen met hoge druk.

Vieze lucht

Bij een herenhuis aan de gracht werd stankoverlast geconstateerd door de werknemers in dat pand. En ja, inderdaad… ik vond de lucht ook best sterk. Op verzoek voerde ik camera inspectie uit en ik keek na of de buis heel was. Hieruit bleek gelukkig dat er niets stuk of gescheurd was.

Wel een paar kieren

Ik zag op camera overigens wel dat de buis behoorlijk versmald was door aankoek van kalk en zeepresten. Die geur van vuil was behoorlijk merkbaar doordat er kieren zaten bij de oude gietijzeren ontstoppingsdeksel. Deze kon ik bereiken om het kruipluik te openen vlakbij de ingang van de voordeur. Uiteindelijk had ik de deksel afgedicht.

Maar eerst moest ik het vuil los frezen met een mechanische veer met freeskop aan de voorkant. Het los geraakte en zwaar geworden vuil kon ik vervolgens makkelijk met de hoge druk door spoelen naar het hoofdriool.

Belangrijk!

Voor beide partijen is het goed om te weten dat het reinigen met hoge druk machine zeer efficiënt werkt. De rioleringen (onder de vloer) worden prima schoon.

  • de verstopping wordt gegarandeerd opgelost
  • het werk zelf wordt ook schoon uitgevoerd
  • zelfs moeilijk bereikbare locaties en lange afstanden veel makkelijker te behandelen

Dit is toch wat wij allemaal willen …

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *