Inspecteren; functioneert je rioolsysteem goed?

Rioolproblemen

Bij een verstopping denken de meesten dat gewoon ontstoppen goed genoeg is om de klacht te verhelpen. Toch kun je je ook afvragen of de afvoer bij je woning wel goed zijn werk doet. Dat kan je doen door eens even een kijkje te nemen in jouw rioolsysteem.

Elke afvoer is uniek. De aanleg van het riool in woningen kunnen erg van elkaar verschillen. Vanuit de eerste bouw is de ligging van het rioolsysteem nog goed te volgen. Van daaruit kan het zijn dat jaren later een verbouwing heeft plaatsgevonden. Dan kom je meestal ook een aanpassing tegen in het afvoer systeem.

Elke handige klusser kan een nieuwe afvoer erbij aansluiten of misschien ergens anders eentje afdoppen omdat die afvoer toevallig niet meer gebruikt wordt. Het is daarom toch belangrijk om dan even in het riool te gaan kijken.

Wil je dat wij je riool inspecteren?

In je riool kijken is belangrijk,
verloop van elke afvoer is uniek

Mijn afvoer is elke keer verstopt, ik ruik vaak rioollucht in huis … herkenbaar?

Het zou zomaar kunnen dat je riool thuis stuk is of onlogisch is aangelegd.

Gekke riool bochten

Ik was in een flat, een voormalig kantorencomplex. Maar nu is het pand volledig verbouwd, gerenoveerd en opgeleverd als nette, maar piepkleine woningen.

Ik kwam daar voor een verstopte toilet. Elke keer zou de leiding verstopt zitten. Er werd mij verteld dat ik de zoveelste ontstopper ben, maar ik mocht een poging wagen.

Heel ambitieus nam ik natuurlijk mijn camera mee. Want telkens weer een verstopping in dezelfde woning in de flat, de toilet nota bene … dat vond ik gewoon niet pluis.

En ja hoor! Ik had de aansluiting eens bekeken. Ik had geconstateerd, een bochtje hier, bochtje daar … doe nog maar een bochtje, te smalle buis. Goed, de verklaring van de vele verstoppingen was mij toen wel duidelijk.

Vuil water gecombineerd met regenwater

Dan een andere locatie. Ik ging langs een woonhuis met aanbouw. Die aanbouw zal later bijgebouwd zijn met een tweede toilet. De klacht was in ieder geval dat deze toilet overstroomde bij hevige regenval.

Ik had de afvoer ontstopt met hoge druk maar na het inspecteren kwam ik tot de ontdekking dat de toiletafvoer verkeerd was aangesloten. Deze was namelijk gecombineerd met de hemelwaterafvoer. De inhoud is dan ook samengevoegd. Dat betekent in dit geval zand, blad en toiletartikelen.

Overigens was de buis plaatselijk doorgezakt en ik zag een lichte vernauwing bij de aansluiting van buis voor het regenwater. Ik vond een aanpassing noodzakelijk en legde vanuit de tweede toilet de afvoer apart aan zodat het vuile water in juiste hoofdriool terecht komt. Mocht de liggende afvoer dan een keer verstopt zitten, dan is het uitgesloten dat de toilet zou overstromen.

Wil je dat er een aanpassing wordt gemaakt op je riool?

Goed beeld krijgen van riool

Het is belangrijk dat je de voorgeschiedenis kent van je woning. Heeft de woning een verbouwing gehad? Je riool laten inspecteren kan soms heel verstandig zijn.

BEL METEEN MET ONZE MONTEUR
06 – 51 50 51 22

Op beeld kan je duidelijk zien hoe de rioolbuis bij jouw woning loopt. Welke afstand legt het af, waar zijn de bochten en waar verlaat het de woning?

Zo kom je snel achter het rioolprobleem en heb je antwoord op de daadwerkelijke oorzaak van de verstopping. En goed functionerend rioolsysteem, dat is toch een zegen!

Call Now Button