Oeps, mijn wasmachine afvoer stroomt over

In de afvoer van de wasmachine blijft vaak zeepresten en vuil kleven. Betere doorvoer van zeepresten is makkelijk te verhelpen door regelmatig een heet wasprogramma te hanteren.
Maart 2016

Stel: de waskamer staat blank. Ja, ik bedoel dat de hele vloer met een waterlaag bedekt is. In zo’n geval wordt vaak gedacht dat de wasmachine defect is en belt men meestal de reparateur. Deze verwijst u dan door naar een ontstoppingsdienst. Raar? Nee, een reparateur verhelpt alleen het defect aan de wasmachine. Wanneer hij besluit dat er geen defect is, vermoedt hij dat er sprake is van een verstopping. Dus vandaar. Maar waarom kan een afvoer van een wasmachine nou verstopt raken?

We houden rekening met het milieu

Om te beginnen zie ik dat tegenwoordig alles besparend moet werken. Dus in dit geval koud wassen of anders op 30 graden, misschien wel 20 graden (dat staat op de fles van de wasmiddel) en vooral niet te lang. Dit inzicht laat ons denken dat de energierekening lekker laag uitpakt en dat er zo min mogelijk water verspild wordt. Natuurlijk, dat wil ik ook maar al te graag. Ik stap sowieso regelmatig over naar een goedkopere energie leverancier. Toch overweeg ik de bedoeling met minder verspillen op een laag pitje te zetten. Waarom?

De berg was blijft terug komen

Ja, de hele berg was die dagelijks weg gewerkt moet worden. Ik noem dit letterlijk “dweilen met de kraan open”. In ons geval betreft alleen de werkkleding al een hele klus. Vanwege de ontstoppings branche is het uitermate onhygienisch om na een werkdag niet meteen dit te laten reinigen. Dus dat gaat natuurlijk direct de was in. Moet ik mij beperken tot de daluren? Zou kunnen. Maar dan kom ik waarschijnlijk uit op de korte wasprogramma’s. Nee hoor, dat ga ik niet doen! Ik heb gemerkt wat de korte programma’s veroorzaken. Mijn afvoer van de wasmachine raakte een paar maanden geleden helemaal verstopt met vuil.

Bij de wasserette

Als voorbeeld vertel ik ook over een bezoek aan een wasserette. Nog niet zo lang geleden werd ik door hen benaderd met de klacht dat zij een overstroming hadden in de winkel. Eenmaal ter plaatse zag ik al dat het een oud pand was. Op zich is dat helemaal niet erg, ik vind dat juist heel mooi! Maar wat ik ontdekte was dat nieuwe verbindingen van de leiding op oud was aangesloten. Tussen die aansluitingen zat ontzettend veel zeepresten.

Overstroomde afvoer bleek onvermijdelijk

De leiding was tevens groter dan de gemiddelde maat die wij allen in huis hebben. Afgezien van de bepaling op welke temperaturen de wasprogramma’s daar daadwerkelijk gemiddeld draaien, heb ik gezien dat het water overduidelijk niet snel genoeg doorstroomde. Dat zorgt er weer voor dat de aankoek van vuil en zeepresten slecht loslaten. Het vuil spaart op van vorige wasbeurten en als dan toevallig vaak een te koud en kort wasprogramma gehanteerd is, wordt het vuil slecht meegevoerd met het spoelwater van de volgende draai.

De conditie van uw eigen wasmachine afvoer

Kijk eens mee hoe het er voor staat met de leiding van uw eigen wasmachine afvoer. Is deze wel schoon? Dit is niet zo moeilijk. We gaan er stap voor stap door.

  1. Achter de wasmachine vindt u de flexibele rubberen buis.
  2. Haal deze uit de afvoer die naar beneden loopt. Let op, er kan water uit komen!
  3. Kijk eens naar de rand van de uiteinde van de slang en vlakbij de ingang van de open afvoerbuis.
  4. Ziet u vuil?
  5. Zo ja, dan zit deze vuil ook in de leiding gekleefd.
  6. Zo nee, dan is de leiding redelijk schoon.
  7. Als laatste niet vergeten: de slang van de afvoer terug hangen!

Kom niet zomaar voor een verrassing

Veelvuldig op lage temperaturen wassen lijkt niet goed te zijn voor de conditie van de wasmachine afvoer. Het kan wel, doe dit niet zo vaak. Liever een echte schone was en een schone afvoer met minder zuinige programma’s dan kleverig vuil die overal aan vast blijft plakken. De wasmachine eens leeg draaien op 95 graden met een beetje huishoud of zilversoda maakt niet alleen de trommel schoon, maar ook de afvoerleidingen. Het is een redelijk makkelijke handeling die zelfs systematisch uitgevoerd kan worden. De kans dat dan de afvoer van de wasmachine een keer overstroomt is erg klein.

 

 

Call Now Button