Hoe krijg je een keukenafvoer schoon?
Een keukenafvoer van binnen helemaal blinkend schoon krijgen is wel mogelijk. Toch eerlijk gezegd is dat weleens een lastige klus. Ik merk soms dat de leidingen niet helemaal zo lopen als dat ik gehoopt had waardoor mijn bevindingen anders uitpakken.
Welke obstakels komen we eigenlijk tegen en is dit belangrijk? Ja, zou ik zeggen. Misschien wel, want het betreft de afvoer die hoort bij de keuken. De perfecte plaats om te koken, te eten en te afwassen. De aandacht voor nu gaat in het bijzonder uit naar de afvoer van keukens in flats of op bovenverdiepingen.
* Aansluiting afvoer in beton en cement dekvloer
De afvoer ligt hierbij op het beton waar daarna een cement dekvloer wordt gegoten. De eerste paar jaren raken de leidingen vaak nog helemaal niet verstopt.
Stel, je laat nooit je afvoer schoonmaken. En je wacht 5 jaar. De kans bestaat dat je toch een verstopping gaat krijgen in de gootsteen. Dat kan gebeuren omdat de ligging van de afvoeren soms niet optimaal zijn. Afvoeren schoonmaken is dan extra belangrijk.
Aanpassing maken
Eigenlijk is een aansluiting in een cement dekvloer een situatie waarbij het reinigen bemoeilijkt wordt. Een handige aansluiting in je keukenkastje is wel prettig. Vooral als je onderhoud wilt uitvoeren aan je afvoer, zoals ontstoppen. Een ontstoppingsstuk biedt dan uitkomst. Als deze er niet is, kan misschien een de aanpassing gemaakt worden aan de afvoer in je keukenkastje.
Wil je dat we even naar je afvoeraansluiting in je keuken kijken of daar misschien een verbetering in gemaakt kan worden? Stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Hier kan je ook alvast de situatie uitleggen.
* De maat van de keukenafvoer
Vrijwel alle afvoeren in de keuken hebben de maat van 40 mm tot maximaal 50 mm. Deze kleine maat zorgt ervoor dat het water sneller door de afvoer laat stromen en dus ook sneller de standleiding of hoofdafvoer bereikt. Maar vet is een substantie die helemaal niet makkelijk doorvoert.
Soms merk ik de vele aanwezige bochten op, die meehelpen dat het vuile water niet zo snel zijn eindbestemming bereikt. We frezen dan ook de afvoer schoon. Daarbij moet de leiding naar de standleiding wel 75 mm zijn om de reiniging goed uit te kunnen voeren.
* De ligging van de keuken
Vaak staat de keuken erg ver vanaf de plaats waar het vuil de woning verlaat. Dat betekent dat het vuil een lange afstand moet afleggen voordat het eindelijk de hoofdafvoer bereikt. Ik constateer regelmatig dat in de lengte de ligging in golfjes ligt. Dit soort liggingen maken de algehele leiding toch minder functioneel.
Als de liggende leiding niet helemaal het afschot heeft als wat het zou moeten hebben, levert dat problemen op met betrekking tot de doorvoer van het water. De oplossing is om tussentijds de leidingen schoon te laten frezen. Dat zorgt er in ieder geval voor dat de boel niet volledig dichtslibt.
* Een aanpassing maken
Soms is er geen ontstoppingsstuk aanwezig. Hierdoor is de afvoer moeilijk toegankelijk.
Ik heb nog niet een keer meegemaakt dat ervoor gekozen wordt de vloer open te breken.
Logisch, wie wil dat nou?!
Maar een aanpassing maken onder de gootsteen kan heel goed.
Middels een gemaakte aanpassing is de leiding goed toegankelijk en kan er makkelijk onderhoud gepleegd worden.
Als laatste, vet blijft altijd een issue. Het maakt niet uit of de keuken zich op een bovenverdieping of op de begane grond bevindt. Vet is de hoofdoorzaak nummer 1 als het gaat om een verstopte afvoer in de keuken. Het blijft veel te makkelijk kleven op de plaatsen waar de doorstroming wordt bemoeilijkt.
Lang doorspoelen met heet water is naar mijn mening een goede preventieve handeling die absoluut meehelpt om een verstopping te voorkomen.