Hoe krijg je een keukenafvoer schoon?

Via een y-stuk kan de reiniging van de keukenafvoer effectiever gebeuren middels frezen en spoelen tegelijk.
Februari 2016

Een keukenafvoer van binnen helemaal blinkend schoon krijgen is wel mogelijk. Toch eerlijk gezegd is dat weleens een lastige klus. Ik merk soms dat de leidingen niet helemaal zo lopen als dat ik gehoopt had waardoor mijn bevindingen anders uitpakken.

Welke obstakels komen we eigenlijk tegen en is dit belangrijk? Ja, zou ik zeggen. Misschien wel, want het betreft de afvoer die hoort bij de keuken. De perfecte plaats om te koken, te eten en te afwassen. De aandacht voor nu gaat in het bijzonder uit naar de afvoer van keukens in flats of op bovenverdiepingen.

* Aansluiting afvoer in beton en cement dekvloer

De afvoer ligt hierbij op het beton waar daarna een cement dekvloer wordt gegoten. De eerste paar jaren raken de leidingen nog helemaal niet verstopt. Na verloop van tijd (misschien pas na 5 jaren) ontstaat aanslag van vuil, wat eigenlijk gewoon laag voor laag opbouwt. Je merkt vanzelf dat de leiding toch verstopt raakt, want het water loopt immers steeds slechter weg door de gootsteen. Maar hoe gaan we dit schoonmaken?

Eigenlijk is een aansluiting in een cement dekvloer een situatie waarbij het reinigen bemoeilijkt wordt. We kijken eerst na of er een ontstoppingsstuk aanwezig is in het keukenkastje. Zo ja, dan kunnen we intensief ontstoppen vanuit die plaats. Als deze er niet is, moet eerst een zogenaamde y-stuk geplaatst worden. Daar kunnen we de afvoer openmaken.

* De maat van de keukenafvoer

Vrijwel alle afvoeren in de keuken hebben de maat van 40 mm tot maximaal 50 mm. Deze kleine maat zorgt ervoor dat het water sneller door de afvoer laat stromen en dus ook sneller de standleiding of hoofdafvoer bereikt. Echter, vet is een substantie die helemaal niet makkelijk doorvoert.

Soms merk ik de vele aanwezige bochten op, die meehelpen dat het vuile water niet zo snel zijn eindbestemming bereikt. We frezen dan ook de afvoer schoon. Daarbij moet de leiding naar de standleiding wel 75 mm zijn om de reiniging goed uit te kunnen voeren.

* De ligging van de keuken

Vaak staat de keuken erg ver vanaf de plaats waar het vuil de woning verlaat. Dat betekent dat het vuil een lange afstand moet afleggen voordat het eindelijk de hoofdafvoer bereikt. Ik constateer regelmatig dat in de lengte de ligging in golfjes ligt. Dit soort liggingen maken de algehele leiding toch minder functioneel.

Als de liggende leiding niet helemaal het afschot heeft als wat het zou moeten hebben, levert dat problemen op met betrekking tot de doorvoer van het water. De oplossing is om tussentijds de leidingen schoon te laten frezen. Dat zorgt er in ieder geval voor dat de boel niet volledig dichtslibt.

* Een aanpassing maken

Ik heb nog niet een keer meegemaakt dat ervoor gekozen wordt de vloer open te breken. Logisch, wie wil dat nou?!

Maar een aanpassing maken onder de gootsteen (dus in het keukenkastje) kan heel goed. Tenminste, als er verder geen ontstoppingsstuk aanwezig is of wanneer de boel is dichtgeplakt en hierdoor de juiste locatie niet te bereiken is. Middels een gemaakte aanpassing is de leiding goed toegankelijk en kan er makkelijk onderhoud gepleegd worden.

Als laatste: vet blijft altijd een issue. Of de keuken zich nou op een bovenverdieping of op de begane grond bevindt, vet is de hoofdoorzaak nummer 1 als het gaat om een verstopte afvoer in de keuken. Het blijft veel te makkelijk kleven op de plaatsen waar de doorstroom wordt bemoeilijkt.

Lang doorspoelen met heet water is naar mijn mening een goede preventieve handeling die absoluut meehelpt om een verstopping te voorkomen.

Call Now Button