6 Tips voor onderhoud afvoeren in wintermaanden
Ik ervaar in de donkere wintermaanden dat ik helemaal geen last wil hebben van rare ongemakken met verstoppingen van de afvoerleiding in en rond mijn huis. Puur eigenlijk vanwege de feestdagen en de warmte van het thuisgevoel.
Theoretisch maakt het natuurlijk niets uit in welk jaargetijde we zitten. Toch willen de meesten in de winter thuis liever geen lekkages, verstoppingen of schade aan afvoeren. Om dit soort ongemakken te beperken, zijn enkele zaken waar rekening mee gehouden kan worden.
1. Extra huishoud soda gebruiken
Een goed idee is om regelmatig een handjevol soda in de afvoeren te laten spoelen.
Dat kan je doen bij deze afvoeren:
- in de keuken bij de gootsteen
- bij alle wastafels, bad of douche
- bij de wasmachine
Laten we zeggen, ongeveer 1 maal per maand is meer dan voldoende. Wanneer dat ook echt wordt gedaan, is dat meteen te merken aan het goed weg stromen van het spoelwater. De soda weekt eventueel vuilaanslag in de afvoer makkelijk los en een verstopping krijgt minder snel een kans.
2. Buitenkranen op tijd afsluiten
Het is verstandig om vlak voor de vorst de buitenkranen, waar nog water in zit, leeg te laten lopen en af te sluiten. Laat dit zo totdat de vorst weer voorbij is. Als er toch water in de leiding blijft zitten en het gaat goed hard vriezen, dan zal het ontstane ijs uitzetten. Het risico is groot dat de waterleiding gaat barsten. Naast de leiding breuk, verliest men dan ook onnodig veel water. Dat is zonde!
3. Gebruik alleen toiletpapier
Vochtige toiletdoekjes kunt je beter niet door de toilet spoelen. Op de verpakking staat misschien dat men 3 stuks doekjes per spoelbeurt mag gebruiken, maar dat vind ik niet verstandig. Waarom:
- stel dat er in de buis een braam zit, dan kunnen die doekjes erin blijven haken.
- dit soort toiletartikelen worden niet dunner of zachter. Verstoppingen zullen sneller voorkomen.
Alleen het traditionele toiletpapier is geschikt voor goed doorspoelen. Denk hierbij ook na over bijvoorbeeld de 4 lagen versie van het toiletpapier. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de 4 lagen totaal overbodig vind. Naar mijn idee volstaat de 2 en 3 lagen prima en is veel makkelijker door te spoelen.
4. Controleer regenpijp verbindingen
Kijk eens goed na of de verbinding tussen de regenpijp en de dakgoot nog in goede staat is. Het kan zijn dat er gaten in de dakgoot komen door veroudering. Bewegingen van het regenwater en de bijkomende trillingen kunnen soms ook voor schade zorgen.
Evenals stormachtig weer, waarbij hevige wind de afvoerbuis laat bewegen en de verbindingen vervolgens los trilt van de dakgoot. Scheurtjes kunnen in de dakgoot komen. Een vervelend gevolg kan zijn dat het hemelwater aan de onderkant van de dakgoot gaat lekken tussen de buitenmuur en binnenmuur. Het desbetreffende pand kan ook vol lopen met water. Dat geeft natuurlijk enorme waterschade.
Controleer je regen afvoeren goed op scheurtjes. Controleer ook of de beugels niet zijn doorgeroest.
5. Dakgoten schoonhouden
Het is altijd verstandig om overtollig bladeren uit de dakgoten te halen. In ons land sneeuwt het tegenwoordig niet meer zo veel als een paar decennia geleden. Toch wil ik het als voorbeeld laten zien.
Stel, uw dakgoot zit vol met bladeren. Na een stevige sneeuwbui komt daar nog sneeuw bij en vervolgens gaat het dooien. Het smeltwater kan niet langs de reguliere afvoer, dus de boel gaat lekken tussen de dakgoot en de muur. Uiteraard, een behoorlijke regenbui kan dit ook veroorzaken.
We krijgen best wel veel lekkage meldingen die gelden voor deze situatie. Wilt je dit soort lekkages voorkomen? Verwijder zoveel mogelijk bladeren en vuil uit de dakgoot voor betere doorvoer van het hemelwater.
6. Heet water door cv afvoer gieten
Doordat in de zomermaanden de cv afvoer soms weinig gebruikt wordt, kan aanwezige kalk aanslag uitdrogen. Wanneer de ketel weer volop zijn werk doet, komt de vuil ophoping los en kan de buis verstopt raken. Dat is makkelijk te herkennen aan het condenswater dat lekt onder de ketel waarbij de afvoer overloopt.
Wat moet u nou precies doen?
- regelmatig goed heet water door de cv afvoer spoelen met een gietertje waarbij de kalk eerder loskomt. Zodra de kachel wat vaker hoger wordt gezet, voert het condenswater makkelijker door zonder te lekken.
- zorg ervoor dat je cv ketel jaarlijks onderhoud krijgt.
Heb je zelf bovenstaande tips al uitgevoerd, maar de verstopping of lekkage is nog niet verholpen? We gaan je verder helpen.
Stuur ons een bericht via het contactformulier. Hier kan je ook alvast de situatie uitleggen.