6 Tips voor onderhoud afvoeren in wintermaanden

Ik ervaar in de donkere wintermaanden dat ik helemaal geen last wil hebben van rare ongemakken met verstoppingen van de afvoerleiding in en rond mijn huis. Puur eigenlijk vanwege de feestdagen en de warmte van het thuisgevoel. Hoewel het theoretisch natuurlijk niets uitmaakt in welk jaargetijde we zitten, in de winter bij mij thuis liever geen lekkages, verstoppingen of schade aan afvoeren. Om dit soort ongemakken te beperken, zijn enkele zaken waar rekening mee gehouden kan worden.

1. Extra huishoud soda gebruiken

Een goed idee is om regelmatig een handjevol soda in de afvoeren te laten spoelen. Laten we zeggen, ongeveer 1 maal per maand is meer dan voldoende. Wanneer dat ook echt wordt gedaan, is dat meteen te merken aan het goed weg stromen van het spoelwater in de gootsteen. De soda weekt eventueel vuilaanslag in de afvoer makkelijk los en een verstopping krijgt minder snel een kans.

2. Buitenkranen op tijd afsluiten

Het is verstandig om vlak voor de vorst de buitenkranen, waar nog water in zit, leeg te laten lopen en af te sluiten. Laat dit zo totdat de vorst weer voorbij is. Als er toch water in de leiding blijft zitten en het gaat goed hard vriezen, dan zal het ontstane ijs uitzetten. Het risico is groot dat de waterleiding gaat barsten. Naast de leiding breuk, verliest men dan ook onnodig veel water. Dat is zonde!

3. Gebruik alleen toiletpapier

Vochtige toiletdoekjes kunt u beter niet door de toilet spoelen. Op de verpakking staat misschien dat men 3 stuks doekjes per spoelbeurt mag gebruiken, maar dat vind ik niet verstandig. Stel dat er in de buis een braam zit, dan kunnen die doekjes erin blijven haken. Dit soort toiletartikelen worden niet dunner en zachter. Verstoppingen zullen sneller voorkomen. Alleen het traditionele toiletpapier is geschikt voor goed doorspoelen. Denk hierbij ook na over bijvoorbeeld de 4 lagen versie van het toiletpapier. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de 4 lagen totaal overbodig vind. Naar mijn idee volstaat de 2 en 3 lagen prima en is veel makkelijker door te spoelen.

4. Controleer hwa verbindingen

Kijk eens goed na of de verbinding tussen de regenpijp en de dakgoot nog in goede staat is. Het kan zijn dat er gaten in de dakgoot komen door veroudering. Bewegingen van het regenwater en de bijkomende trillingen kunnen soms ook voor schade zorgen. Evenals stormachtig weer, waarbij hevige wind de afvoerbuis laat bewegen en de verbindingen vervolgens los trilt van de dakgoot. Scheurtjes komen in de dakgoot. Een vervelend gevolg kan zijn dat het hemelwater aan de onderkant van de dakgoot gaat lekken tussen de buitenmuur en binnenmuur. Isolatie van de woning kan naar beneden zakken en het desbetreffende pand kan ook vol lopen met water. Controleer uw hemelwater afvoeren goed op scheurtjes en doorgeroeste beugels.

5. Dakgoten schoonhouden

Het is altijd verstandig om overtollig bladeren uit de dakgoten te halen. In ons land sneeuwt het tegenwoordig niet meer zo veel als een paar decennia geleden. Toch wil ik het als voorbeeld laten zien. Stel, uw dakgoot zit vol met bladeren. Na een stevige sneeuwbui komt daar nog sneeuw bij en vervolgens gaat het dooien. Het smeltwater kan niet langs de reguliere afvoer, dus de boel gaat lekken tussen de dakgoot en de muur. Uiteraard, een behoorlijke regenbui kan dit ook veroorzaken. We krijgen best wel veel lekkage meldingen die gelden voor deze situatie. Wilt u dit soort lekkages voorkomen? Verwijder zoveel mogelijk bladeren en vuil uit de dakgoot voor betere doorvoer van het hemelwater.

6. Heet water door cv afvoer gieten

Doordat in de zomermaanden de cv afvoer soms weinig gebruikt wordt, kan aanwezige kalk aanslag uitdrogen. In de koude dagen, als de ketel weer volop zijn werk doet, komt de aanslag ophoping los en kan de buis verstopt raken. Dat is makkelijk te herkennen aan het condenswater dat lekt onder de ketel waarbij de afvoer overloopt. Wat moet u nou precies doen? Regelmatig goed heet water door de cv afvoer spoelen met een gietertje waarbij de kalk eerder loskomt. Zodra de kachel wat vaker hoger wordt gezet, voert het condenswater makkelijker door zonder te lekken.

Call Now Button