Herken de calamiteit bij een verstopte afvoer

November 2015

Kan de waterkraan nog gebruikt worden?

We kunnen eigenlijk niet zonder water. Geen water kunnen gebruiken vinden veel mensen een probleem. Bij de gedachte al dat het sanitair of de douche (tijdelijk) niet te gebruiken is, maakt velen benauwd. “Whaaat, nee dat kan echt niet!” hoor ik de klanten meestal roepen. De keuken evenmin. “Het water van de vaatwasser pomp niet af. Jemig, nou moeten we met de hand afwassen.” Dit lijkt mij niet echt nood, maar hoe zit dat dan als het water in de gootsteen blijft staan? De afvoer is hier volledig dicht en zal schoon gefreesd moeten worden.

Een echte verstopping is hoorbaar

Gepruttel water geluiden na het door laten stromen van het water geeft duidelijk een signaal dat er ergens onder de vloer een beginnende verstopping zit in de leiding. Als je maar lang genoeg wacht zonder actie te ondernemen, wordt het rare geborrel alleen maar heftiger. Dat geluid is simpelweg het water die letterlijk tegen een obstakel aan komt, “de verstopping”. Het water met de lucht zoekt een uitweg en gaat normaliter terug naar waar het vandaan komt. Uiteindelijk komt het inmiddels nog vuilere water via de afvoerputjes weer omhoog. Dus uit de putjes die het dichtst bij de verstopping zitten. Uit eigen ervaring zie ik dat het hier meestal gaat om de beneden toilet, de keukenafvoer en soms de wastafels welke zich op de begane grond bevinden. Wacht niet te lang met dit probleem en bel jouw reguliere ontstoppingsdienst.

Lekkage in uw woning

Een erg probleem zijn lekkages. Als gevolg van een verstopping kan water terug komen. Vreselijk vind ik het wanneer het vloeroppervlak in een pand met een waterlaag bedekt is of het vloerparket staat bol door vocht. Keukenkastjes gaan bijvoorbeeld onherroepelijk uitzetten met overmatig water contact. Het gevolg is dat de sluitingen niet meer goed dichtvallen. Overigens, dit is mij zelf nog overkomen. Mijn keukenlade thuis sluit niet meer zo netjes omdat water is gelekt onder de wasbak. De oorzaak hier was een simpele kitrand die losliet.

Heb je een boiler of een Quooker?

Als de afvoer in de keuken verstopt begint te raken en je hebt een boiler of een Quooker, dan is de verstopping ook te herkennen aan dat geborrel geluid. Bij een volledige verstopping zal het keukenwater via de afvoer van de boiler of Quooker het keukenkastje instromen. De bedoelde afvoer is het zwarte slangetje die vaak na de sifon aangesloten zit op de keukenafvoer.

Laat de kitranden nakijken!

Waterlekkage in de badkamer kan veroorzaakt worden doordat de kitranden zijn verouderd. De tegels laten los, evenals de vloerverbinding. Het water sijpelt langs de muren en plafond naar de beneden verdieping. Echt waar, dat gebeurt! Eens in de 5 jaar de kitranden vernieuwen is geen overbodige luxe. Je voorkomt hiermee onherstelbare schade.

Zelf de verstopping oplossen

Bij slecht doorlopende afvoeren kunt je soda door de afvoeren spoelen. Het gaat hierbij vooral om de wat kleinere afvoeren, zoals gootstenen, wastafels, bad en douche afvoeren. Ik raad aan een mengsel te maken van huishoudsoda met 0,50 – 1,00 liter heet water en dit langzaam in de verstopte afvoer te gieten zonder extra door te spoelen. Bij voorkeur ’s avonds zodat dit de hele nacht goed kan intrekken. In de ochtend spoel je de afvoer lang door met heet water. De verstopping is hierna meestal verdwenen.

 

Call Now Button