Binnen riolering

Oktober 2015

Rioollucht

De kwaliteit van uw riolering in huis lijkt me wel degelijk iets om eens goed na te laten kijken. Helemaal wanneer een stankoverlast geconstateerd wordt. Met de situatie hier bedoelen we eigenlijk niet de sifons die droog staan waarbij de rioollucht uit de afvoerputjes te ruiken is, maar een ander onderliggend probleem. Rioleringslucht in ruimten zoals de gang vlakbij de toilet of bij het kruipluik vertelt iets meer over een slecht onderhouden of geplaatste buis.

Nat zand

De muffe lucht van nat zand in de kruipruimte is normaal. Soms staat het grondwater wat hoger en hiermee is het zand gewoon wat vochtiger. Ondanks dat zou u de lucht niet moeten ruiken in de rest van de woning. In droge kruipruimten daarentegen bevindt zich meestal meer zand of het grondwater niveau staat lager. Bij een rioollucht moet toch wel de alarmbellen gaan rinkelen. De beste oplossing is om zelf de kruipruimte in te gaan voor een check op lekkage.

Afschot

De leidingen kunnen buigen, doorhangen of te zwaar worden wanneer het vuil zich ophoopt en blijft hangen bij een bepaald punt. Haakse bochten zorgen er sowieso voor dat de stroming langzamer verloopt en bij tegenschot blijft het vuil op een plek liggen of stroomt misschien zelfs een stukje terug. We zien graag een minimale afschot van 0,5 cm per meter ten opzichte van de gehele liggende leiding en waarbij de keuken of de toiletafvoer het hoogste punt heeft. Waar de riolering de woning verlaat, of dat nu de voor of achtergevel is, dat is dan het laagste punt.

Ijzeren beugels

De mooiste constructie vind ik dat de riolering onder het huis netjes in ijzeren beugels hangt. Hiermee blijven de leidingen in de juiste positie zitten. Een eventuele verstopping zorgt dan niet voor verplaatsing van de liggende leiding. Het hanteren van plastic beugels wordt door ons afgeraden. Zij zijn minder sterk. Na enige jaren wordt plastic hard en kan zelfs knappen. Wij adviseren u om zelf jaarlijks eventjes in uw kruipruimte te kijken naar de bijzonderheden die kunnen duiden op een probleem, zoals stank of doorgeroeste beugels.

 

 

Call Now Button